Då var det dags att jag äntligen får visa mitt bakgrundsbygge jag har hållt på med ett bra tag.
Tanken var att bygga en bakgrund till mitt 250L kar som är i frigolit då det är lätt att skära ut mönster i det.
Jag började redan i augusti 2007 med att skära ut mönster i frigoliten men sedan så blev jag upptagen och projektet sattes åt sidan. Och nu har jag tagit upp det igen och färdigställt det!

So lets get started... and to the basic..
Jag for på en firma och köpte en frigolit bit som var större i måttet än mitt eget akvarie vilket är en fördel då om det finns. 50kr fick jag betala för biten. Den som jag valde var omkring 1dm tjock och ganska då kompakt och inte så "frasigt"
Det jag började med var att rita ut måtten så den skulle passa in till mitt akvarie.

Sedan tog jag fram sågen och sågade efter mina sträck...
Fick äver en del bitar som skulle komma till användning och med ett akvarie silikon som kostar kring 70kr så silikoniserade jag fast de lösa bitarna på skivan.

Sedan så var man även tvungen att fundera ut något passande mönster och jag kom fram till att jag skulle tycka det var läcker me någon form av stenar, en stenvägg.. som inte ska se allt för naturlig ut på ett stort block utan det ska se riktigt stenigt ut.

Och vipss.... Lite vilt skissat. Med lite fantasi så kan man nog skära ut något snyggt ur det där. Inga linjer man måste följa men det kan bra mycket underlätta för att på något sätt veta hur man ungefär vill ha det.
På baksidan av den har jag vid detta lag redan skärt ut på var sin sida utrymme för filter material och pump huvuden som kommer ligga gömda.
Viktigast för mig var att försöka se höjd skillnader.. och nej, jag tänkte inte att det skulle bli exakt så som jag ritat.

Då hade jag börjat skära ut lite sedan var det bara fortsätta skära och skära.. dammsuga och skära. Bra verktyg jag använde mig av var en bröd kniv och ett skärblad.
Nu kommer ett flöde av bilder...

På bilden ovan har jag då redan skärt itu bakgrunden i mitten. Men jag kände mig ganska så nöjd annars så jag lät det vara klart nu. Som man ser så finns det 4st hål, 2st på var sin sida. Dessa är för insug och utsprut.



Nu var det dags för att göra frigoliten lite mer arbetsvänlig så den inte går sönder så lätt. Genom att använda sig av ex en Värmepistol så smälter man ytan lite försiktigt (inte märkbart), och får därmed en hård yta. Ytan får en helt annan finish som ser mycket verkligare ut en stens än den innan.

OBS Glöm Inte skära ut en bit av kanterna på höger, vänster sidorna och botten! Detta för att anpassningen till den befintliga silikonet i akvarie hörnen. Annars kommer bakgrunden inte ligga jämt och att kunna fästa den sedan blir en omöjlighet. Detta gäller inte sidorna ifall du skall skära ut kanterna i form av en triangel och därav så blir det ingen kant som kommer ligga mot akvarie hörnen.


Vad jag nu gör är att jag lägger på ett lager husfix som jag köpt från coop för 70kr. Husfixen ska blandas ut med vatten och det blandas ihop till en ganska lätt flytande blandning. Åt välling hållet.
Bara stryka på överallt med en pensel.

Ovan ser man hur jag strykt på ett lager i springor och sådant... på andra ställen inget.
Därefter så har jag blandat ut husfixen med ett svart färg pigment som inte kostar många tior. Och lägger även på det då. Jag blandade rejält med färg pigment men även fast det såg kolsvart ut i smeten och sedan på frigoliten visade det sig att det inte alls var så mörkt när det väl hade torkat så var inte rädd att sätta i 'för mycket' färg pigment!! Sedan skapar jag ett ännu mörkare husfix med samma färg pigment men häller i lite mer och i en mindre mängds husfix. Som jag penslar på i springorna.



Nu var det dags att leka med lite färger och jag hade en hel del färger hemma redan och några nya jag köpte. Dessa var en mörkbrun som egentligen inte såg brun ut alls utan snarare röd aktig när den väl var på plats. En svart och en vit. Sedan hade jag en gul även hemma.



Sedan fortsatte jag och leka med färgerna ganska fritt... Jag testade även ett gulaktigt färg pigment jag hade här hemma med lite husfix ovanpå fast det blev ingen höjdare. Testade även att försöka få ut en ljusare brun färg. Men efter en hel del målande så måste man någonstans sätta ett stop och försöka vara nöjd. Även fast man aldrig kanske blir det till 100 så vid 90 får man stanna. Jag kände mig inte alls så nöjd me den gråa tråkiga tonen jag tyckte jag hade fått till det i slutet av det hela men när jag väl ser resultatet så ändrar jag min uppfattning.
Nu för att titta så den verkligen passar in i akvariet testar jag den, och nej... staget i mitten är i vägen och jag blir tvungen att karva ut ett större jack för den och sedan lägga om lite husfix på det men det var inget större ingrepp!

Jag är även tvungen att på något sätt få ett filter vid insugningshålet och utsprutet så varken fisk eller förstora bitar kommer in.
Till detta använde jag mig av ett myggnät som jag silikonade fast på baksidan.. med hål.


Till nästa steg så måste bakgrunden lackas i ett lack som tål att ligga under vatten i 99.99% del av tiden. Till detta använde jag mig av Epolan V lack. Detta lack jag hade var ett extra tjockt epolan V lack så det räckte för mig med 1 lager att lacka.
En sådan burk kring 1L kostar 270kr men då har jag även använt mig av detta lack till när jag byggde akvarie lysrörs rampen.
Lackningen tog ca 40 minuter att lacka båda delarna men då hade jag en medhjälpare. Trodde att det skulle bli ont om lack men det hade gott räckt till en bakgrund till så knappt 4dl användes skulle jag tro.
När du lackar med lacket se till att du lackar där vart det finns god ventilation! Om inte så kommer lukten sprida sig snabbt och rummet vart bakgrunden befinner sig i kommer bestå av starka gaser som inte är trevliga... Därför om du har möjlighet lacka ute eller i ett garage där du kan vädra.
Det tar flera timmar innan lacken har torkat men när den väl hade torkat så såg det riktigt snyggt ut med den ovanpå.

Nu var det bara att testa den om den skulle få plats i akvariet... Och Ja det fick den! :]

Jag hade beställt 2st "Power Heads". Aquael Circulator 1100. Pumpar alltså 1100L/H. Det var lika att välja så pass stor då det ska rymmas en del filtermassa. Och nu såhär efteråt var det ett smart val att inte välja mindre. Men storleken på huvudena var så pass stora att det var på gränsen och då menar jag på håret att ena pumpen inte hade kunnat få plats på ena sidan. Hade inte beräknat att det skulle bli så ont om utrymme där. Och från början hade jag inte ens alls tänkt att jag skulle ha power heads där heller utan bara så att det finns möjlighet till. Men jag valde i alla fall att köra med dem.

Även en stor blå filtermatta beställde jag. Dessa anpassade jag få efter storleken där bak. Karvade ut en fyrkant så den blev som en korg för att hålla filtervadd så vattnet blir lite klarare.

När jag hade filtermaterialet redo så var det att silikon fast bakgrunden. Detta gjorde jag återigen med akvarie silikon.
Jag snålade verkligen inte på silikonet utan pressade ut rejält, en halv tub gick åt ungefär.
Sedan la jag böcker ovanpå bakgrunden så den skulle pressas ned mot glasrutan.

Såg ut sådär trevligt... Efter ett dygn placerade jag in filtermaterialet och anpassa cirkulations pumparna rätt.

Som man ser så har jag även anpassat denna sidan för doppvärmaren som jag nästan hade glömt bort hehe :] Jag har även en bit filtermaterial mot rutan så pumpen inte vibrerar direkt på. Vilket kan leda till mindre roliga saker...
Som ni ser så är det inte stor bit kvar av bakgrunden på ett ställe.. blev ganska snävt men det ser mycket mer illa ut på andra sidan.

Så nu när allt var på plats så var det bara att börja inreda hela akvariet.. vilket är beskrivet i ett annat inlägg. Jag fyllde på vatten i akvariet och tömde det sedan igen för om det skulle nu ha funnits eventuella gifter. Om detta är nödvändigt låter jag vara osagt.

Den totala kostnade för bakgrundsbygget blev runt 560kr.

  • 50kr, frigolit.
  • 70kr, silikon.
  • 3x30kr, färger.
  • 70kr, husfix.
  • 270kr lack.
Vad man får ha i baktanke är att lacket troligen räcker till ett till bygge eller till något annat även om inte din bakgrund är jättebiffig. Jag använde 2st silkontuber men det var i själva verket bara 1 som gick åt.

Så skulle jag göra om ett likadant bygge? Nja.. Jag tyckte det var allt för tidskrävande att sitta och karva ur frigoliten. Men om man tycker det är jättekult och underhållande så go for it. Har varit en hel del annat tjorv med mitt bakgrundsbygge. Om man skulle skippa delen att bygga in pumphuvuden baktill så underlättar det ju självklart en hel del. Då den biten är lite klurig tycker jag i sig. Aquael cirkulatorerna är helt okej, de låter inte så mycket.. ett svagt mörkare ljud hörs ifrån dem och om man har luft slangen inkopplad för extra syre så låter dem en del mer.
Den enda cirkulatorn verkar inte pumpa lika bra som den andra. Och vad det beror på vet jag inte riktigt. Om det kanske är något med att filtermaterialet. Man fick en massa delar till dessa pumpar och de var billiga med. Men kvalitén på dem verkade vara lägre. 160kr har jag för mig att jag la ut för dem styck.
Däremot så har det helt klart varit ekonomiskt detta alternativ istället för att köpa en bakgrund som ligger om kring samma klass som min gör.

Resultatet blev i alla fall mycket lovande tycker jag, det ser enligt mig verkligt ut.. kanske inte stenarna är formade som de skulle blivit naturligt ute i naturen men jag ville ha något mer utöver det. Riktigt fint blev det i alla fall

Och såhär ser det ut i det väldigt nystartade 250L low-tech!

5 Kommentarer:

Hej jag undrar om man måste lägga på någon lack efter att man använt husfixet eller kan man använda det som det är . Du kan maila mig på

rickard73@telia.com

Mvh Rickard

Hej!
Du måste lacka om du inte vill att husfixet ska lösas upp efter ett par veckor...

Mvh
Dream Solutions

lart mycket

Riktigt snyggt bygge, funkar det fortfarande bra eller är det något du skulle ha gjort annorlunda?

Det fungerar bra fortfarande och ser bra ut än idag. Men det enda som jag kanske skulle ändrat på är i sådana fall utrymmet jag skapade för pumphuvudet på en sida av bakgrunden, det har spruckit lite och gått av en liten bit. Blev lite för snävt. Men annars så har det fungerat som sagt bra :]

About this blog

Denna blogg kommer att handla mest om akvaristik och pågående projekt kring ämnet.
Du kommer kunna följa upp mina projekt och kanske du får själv idéer om att bygga sådana projekt som jag har byggt.
Jag hoppas denna blogg kommer ge dig inspiration och nya idéer och kom ihåg att du får gärna kommentera inläggen!

Om mig

Jag heter Carl Joel Määttä och har sysslat med detta i ca 6 år nu.

Det började med ett 39L kar och inte länge efter det så tyckte jag det var alldeles för litet och köpte mig ett 69L kar. De 2 hade jag ett tag tills jag köpte ett 250L kar och sålde bort det minsta, ganska "klassikt" va? Det har hunnit bli ett 165L och ett 222L även på senare tid.

Jag började med de vanliga fiskarna även så som platy, guppy och neon tetror men har skaffat mig lite annat nu och är sugen på att skaffa mig ett kar med ciklider.

För övrigt bor jag i Kalmar och har ett delat 222L kar som en sorts form av investering, läst 3 år webbprogrammering samt Företagsekonomi A, nu söker jag jobb.

Du hittar mig även på Zoopet under användarnamnet Lunar.

(2010-01)